Nieuws

1.

De eerstvolgende Zichtbaar!-acttiviteit (een wandeling onder leiding van en IVN-gids) zou plaatsvinden op donderdag 16 april, maar is geannuleerd i.v.m. corona. De volgende Zichtbaar-bijeenkomst staat gepland voor donderdagmiddag 14 mei. 

 

2. 

Op donderdag 20 februari was ons uitstapje naar het museum Dansant, Soet & Vermaek (oftewel het orgel/kermismuseum) te Hilvarenbeek.

Bij binnenkomst was er eerst koffie/thee met een heerlijke Belgische wafel. We hadden gedacht een rondleiding te krijgen en dat was het ook, alleen anders. Er was een enthousiaste medewerker, die ons op een bijzonder leuke manier vertelde van de geschiedenis van het orgel vanaf ongeveer 1900. Ook kregen we oude attributen in de hand zoals een houten rol met muziek, een papieren rol met gaatjespatroon en orgelboeken.

Hij vertelde hoe de muziek veranderde, hoe de orgels op Franse en Belgische kermissen en in kroegen werden gebruikt. Ook in bekende kroegen bij de Belgisch/Nederlandse grens werden orgels gebruikt, bijvoorbeeld in Heidelucht en De kaasboerin.

Ieder orgel heeft een eigen geluid. In het begin heel hard om mensen naar een danstent of kroeg te trekken, later met mooiere muziek om mensen op de dansvloer te krijgen. Steeds vaker werden andere instrumenten aan het orgel toegevoegd zoals blaasinstrumenten, een accordeon of een xilofoon.

Het hele verhaal werd nog extra leuk door de vele anekdotes die verteld werden.

Er waren zes grote orgels die allemaal een ander uiterlijk hadden, van kitsch tot robotorkest.

En tijdens de verhalen was er onder andere koffie, thee, wafels met kersen en slagroom en een advocaatje of ander drankje.  Al met al was het een heel geslaagde en gezellige excursie!

 

 FB 1090497         FB 1090508     FB 1090551     

 

 FB 1090525        FB 1090502      1090539

 

3.

Vereniging Zichtbaar heeft bij KNGF Geleidehonden een pup geadopteerd. Het is een mooie, blonde labrador met de naam Fons. Hij is in mei 2019 geboren en woont op dit moment in een puppy-pleeggezin. Daar blijft hij ongeveer een jaar en daarna begint zijn echte opleiding tot geleidehond.

Wilt u het leven van Fons volgen?

Log dan in op www.sponsoreenpup.nl

Gebruikersnaam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wachtwoord: pupfons

U kunt natuurlijk ook zelf de opleiding van een pup sponsoren! Zie: https://geleidehond.nl/pagina/steun-ons/sponsor-een-pup

pup fons