Bijeenkomsten

Ook in 2021 stonden weer allemaal gezellige en interessante bijeenkomsten op de agenda. Helaas zijn vanwege de corona-crisis veel bijeenkomsten niet doorgegaan, maar gelukkig hebben we nog wel een gezellige bijeenkomst op het terras “ De Kleine Man” , presentaties van Koninklijke Visio en Passend lezen, een excursie naar het Kermismuseum in Hilvarenbeek en een gezellige Kerst-lunch kunnen organiseren.

We hopen in 2022 weer maandelijks een bijeenkomst te organiseren. Leden van vereniging Zichtbaar krijgen bijtijds informatie over het programma van de bijeenkomsten. Bent u nog geen lid van Zichtbaar en wilt u weten wat we de komende organiseren, neem dan contact met ons op.

=  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  = =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  = =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  = =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  = =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =

OVERZICHT VAN DE ACTIVITEITEN IN 2019 EN 2020

Om u een indruk te geven van wat we organiseren vindt u onderstaand een overzicht van de activiteiten en excursies die we in 2019 en 2020 organiseerden:

- presentatie van hulpmiddelenleverancier Optelec.

- excursie naar het Geitenboerke op de Toterfout.

- najaarswandeling onder leiding van een gids van de IVN bij de Vessemse Vennen. Tijdens de wandeling vertelde de gids allerlei wetenswaardig over de geschiedenis van de Vennen en over de natuur rondom en in de Vennen. Natuurlijk konden we ondertussen veel planten voelen zodat we nu goed weten hoe heide eruit ziet, dat er talloze verschillende grassen bestaan, hoe mooi een dennenappel is en dat er paddenstoelen in allerlei vormen en maten zijn. Nadat iedereen had genoten van de wandeling in de natuur, genoten we nog met z’n allen van een lekker drankje en hapje op een terras. Het was weer een erg gezellige en bovendien leerzame Zichtbaar-bijeenkomst!

 - excursie naar het KNGF (Koninklijk Geleidehonden Fonds) in Amstelveen waar blindegeleidehonden en andere assistentiehonden worden opgeleid. Dankzij een financiële bijdrage uit het Rabobankcoöperatiefonds was het gelukt om een bus te huren en dat was handig want er hadden zich maar liefst 34 mensen voor deze excursie aangemeld. Bij het KNGF begon het programma met een presentatie over het fokprogramma, de nestperiode en het puppypleeggezin. Daarna kregen we een rondleiding door de kennel. Vervolgens vertelde Tamara hoe het is om een geleidehond van het KNGF te hebben. Tot slot mochten 5 van onze leden op een lopende band lopen waarbij ze een speciale bril op kregen waardoor ze konden ervaren hoe het is om met een (virtuele) hond te lopen. Ook voor de inwendige mens was gezorgd. PLUS van Reijen uit Veldhoven had namelijk gezorgd voor een lekkere lunch en voor andere versnaperingen. Het was een erg interessante, leuke en bovendien gezellige excursie.

- excursie naar het DAF-museum in Eindhoven. De groep bestond uit maar liefst 23 mensen en we kregen een uitgebreide rondleiding door het hele museum. We begonnen in de voormalige werkplaats van brouwerij De Valk waar de gebroeders allerlei reparatiewerkzaamheden uitvoerden en ondertussen aan auto’s sleutelden. Historische grond dus! Vervolgens liepen we langs allerlei oude DAF-voertuigen. Van de oude grijze Philips-personeelsbus tot de blauwe Koninginnenbus. Van jeeps tot grotere militaire wagens. Van brandweerauto’s tot zware vrachtwagens. Na de thee en koffie gingen we naar de afdeling waar zo’n veertig DAF-personenauto’s staan. Natuurlijk het allereerste DAF-je 33, maar ook de DAF die mee gedaan heeft aan de wedstrijd Londen-Sydney en het zomerse DAF-je van prinses Beatrix. Onze rondleider Antoon vertelde vol passie over de auto’s, de uitvinding van de Variomatic, de luxe cabines van de vrachtwagens, enz. Het was weer een leerzame en gezellige Zichtbaar-excursie!

- excursie naar Museum Dansant, Soet & Vermaek (oftewel het orgel/kermismuseum) te Hilvarenbeek. Bij binnenkomst was er eerst koffie/thee met een heerlijke Belgische wafel. We hadden gedacht een rondleiding te krijgen en dat was het ook, alleen anders. Er was een enthousiaste medewerker, die ons op een bijzonder leuke manier vertelde van de geschiedenis van het orgel vanaf ongeveer 1900. Ook kregen we oude attributen in de hand zoals een houten rol met muziek, een papieren rol met gaatjespatroon en orgelboeken. Hij vertelde hoe de muziek veranderde, hoe de orgels op Franse en Belgische kermissen en in kroegen werden gebruikt. Ook in bekende kroegen bij de Belgisch/Nederlandse grens werden orgels gebruikt, bijvoorbeeld in Heidelucht en De kaasboerin. Ieder orgel heeft een eigen geluid. In het begin heel hard om mensen naar een danstent of kroeg te trekken, later met mooiere muziek om mensen op de dansvloer te krijgen. Steeds vaker werden andere instrumenten aan het orgel toegevoegd zoals blaasinstrumenten, een accordeon of een xilofoon. Het hele verhaal werd nog extra leuk door de vele anekdotes die verteld werden. Er waren zes grote orgels die allemaal een ander uiterlijk hadden, van kitsch tot robotorkest. En tijdens de verhalen was er onder andere koffie, thee, wafels met kersen en slagroom en een advocaatje of ander drankje.  Al met al was het een heel geslaagde en gezellige excursie!

FB 1090525